FAQs & Termen
Een overzicht van de meest gestelde vragen en belangrijke termen met betrekking tot isolatiewerken, EPC en de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat) voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.
FAQs
EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat, wat verwijst naar de normen waaraan gebouwen moeten voldoen om energieverbruik en binnenklimaat te optimaliseren. Door aan de EPB-eisen te voldoen, verbetert de energie-efficiëntie van een gebouw, wat leidt tot lagere energiekosten, minder CO2-uitstoot en een gezonder binnenklimaat. Dit helpt ook om een betere EPC-score te behalen.
Het voldoen aan de EPB-eisen heeft meerdere voordelen:
- Lagere energiekosten door efficiënter energiegebruik.
- Verbeterd binnenklimaat voor een gezondere en aangenamere woonomgeving.
- Hogere vastgoedwaarde doordat energie-efficiënte gebouwen aantrekkelijker zijn voor kopers en huurders.
- Minder milieu-impact door het verlagen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot
Het EPC (Energieprestatiecertificaat) geeft via een EPC-score aan hoe energiezuinig een bestaand gebouw is, en dit certificaat is verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) omvat de wettelijke eisen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Door te voldoen aan de EPB-eisen wordt de energieprestatie van gebouwen verbeterd, wat uiteindelijk ook leidt tot een betere EPC-score.
De EPB-eisen voor nieuwbouw in Vlaanderen stellen dat nieuwe gebouwen voldoen aan strikte energieprestatie-eisen. Eén van de belangrijkste eisen is het maximale E-peil, dat de energieprestatie van het gebouw aanduidt. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Sinds 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal zijn. Dit betekent dat ze heel weinig energie verbruiken en zoveel mogelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Het E-peil voor nieuwbouw moet voldoen aan strenge normen, en er worden maatregelen genomen voor isolatie, ventilatie, en energie-efficiëntie om dit te bereiken.
Daarnaast kunnen er eisen gesteld worden voor thermische isolatie (S-peil), ventilatie en de integratie van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, afhankelijk van het type werkzaamheden en de bestemming van het gebouw, om het energieverbruik te optimaliseren.
De EPB-eisen voor nieuwbouw in Vlaanderen stellen dat nieuwe gebouwen moeten voldoen aan strikte energieprestatie-eisen. Eén van de belangrijkste eisen is het maximale E-peil, dat de energieprestatie van het gebouw aanduidt. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Sinds 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal zijn, wat betekent dat ze zeer weinig energie verbruiken en zoveel mogelijk gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Het E-peil voor nieuwbouw moet voldoen aan strenge normen, en er worden maatregelen genomen voor isolatie, ventilatie, en energie-efficiëntie om dit te bereiken.
Naast het E-peil moeten ook de thermische isolatie van de gebouwschil (S-peil), ventilatie en de integratie van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, worden meegenomen in de ontwerpvereisten. Het S-peil heeft betrekking op hoe goed de schil van het gebouw de warmte vast kan houden en de energieverliezen kan beperken, terwijl het E-peil zich richt op het totale energieverbruik van het gebouw. De eisen voor deze peilen kunnen variëren afhankelijk van de aard van het gebouw en de bestemming ervan.
Voor renovaties gelden er specifieke regels om de energieprestatie van een gebouw te verbeteren, maar deze eisen zijn vaak minder streng dan voor nieuwbouw. Bij renovaties moet het gebouw voldoen aan bepaalde minimumvereisten voor thermische isolatie en ventilatie. Als bijvoorbeeld een gevel, dak of ramen worden vernieuwd, moeten deze onderdelen voldoen aan de isolatie-eisen die gelden voor nieuwe gebouwen. Voor ingrijpende renovaties, zoals het vervangen van de verwarmingsinstallatie of het toevoegen van extra isolatie, kunnen strengere eisen gelden, zoals de integratie van hernieuwbare energie of het behalen van een bepaald E-peil.
In sommige gevallen kunnen er uitsluitingen of verzachtende maatregelen zijn, afhankelijk van de ingreep en de omvang van de renovatie.
Als het E-peil van uw woning hoger is dan het maximaal E-peil dat hoort bij het jaar van uw bouwaanvraag, dan krijgt u een boete. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete.
Op basis van het behaalde E-peil kunnen er verschillende premies of verminderingen worden verkregen:
- Bij de bouw van een energiezuinige woning met een E-peil lager dan de norm, kunt u mogelijk profiteren van een vermindering van de onroerende voorheffing, variërend van 50% tot zelfs 100% voor een energiezuinig nieuw gebouw.
- Daarnaast is er de E-peilpremie voor energiezuinige nieuwbouw, die enkel geldt enkel voor bouwaanvragen ingediend vóór 31 december 2016.
- Voor ingrijpende energetische renovaties met bouwaanvraag vanaf 1 oktober 2016 is er de vermindering van de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie van 50% of 100%.
Termen
Het E-peil (energieprestatiepeil) geeft de algehele energieprestatie van een gebouw weer. Het meet de hoeveelheid energie die nodig is voor het verwarmen, koelen, ventileren en warm water produceren van het gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw is. Dit peil houdt rekening met alle aspecten van het energieverbruik van een gebouw.
Het S-peil (schilpeil) geeft de energie-efficiëntie van de gebouwschil weer. Het is een maat voor de energetische prestaties van de schil, waarin zowel de warmtewinsten als de warmteverliezen worden meegenomen. Dit peil geeft aan hoe goed de woning bestand is tegen kou in de winter, of er voldoende zonnewering is op warme zomerdagen en of de woning een energie-efficiënte vorm heeft. Het S-peil geldt per wooneenheid, dus voor een appartement, niet voor een heel appartementsgebouw.
Een lager S-peil betekent dat er minder energie nodig is om de temperatuur in de woning op peil te houden en dat de vorm van de woning efficiënter is. Hoe lager het S-peil, hoe beter de energieprestaties van de woning, waardoor deze energetisch voordeliger is.
Het K-peil (kwaliteitspeil) geeft de globale warmte-isolatie van een gebouw weer en is een maat voor het warmteverlies via de buitenmuren, daken, vloeren en vensters van het gebouw. Hoe lager het K-peil, hoe beter de isolatie van het gebouw, wat betekent dat er minder warmte verloren gaat. Het is dus een indicator voor de energetische kwaliteit van de schil van het gebouw. Maximaal isoleren, met een volledig sluitende constructie van de vloer tot het dak, is essentieel om een goed K-peil te behalen.
In tegenstelling tot het E-peil, dat per wooneenheid (zoals een appartement of woning) geldt, wordt het K-peil voor het volledige gebouw bepaald, bijvoorbeeld voor een appartementsgebouw als geheel.
Het K-peil geldt alleen voor nieuwbouw en wordt vanaf 2018 enkel nog toegepast voor industriegebouwen. Voor woongebouwen is het S-peil het bepalende peil geworden, dat de energie-efficiëntie van de gebouwschil uitdrukt. Het K-peil is dus niet van toepassing voor de renovatie van bestaande gebouwen.
De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) geeft aan hoeveel warmte door een volledige scheidingsconstructie, zoals een wand, dak of raam, kan passeren. Een hoge U-waarde betekent dat de constructie slecht isoleert en veel warmte doorlaat, terwijl een lage U-waarde duidt op een goede thermische isolatie. De U-waarde is afhankelijk van de dikte en isolatiewaarde (lambdawaarde, λ-waarde) van de materialen waaruit de constructie is opgebouwd.
De R-waarde (warmteweerstand) geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert en hoe minder warmte het doorlaat. De R-waarde wordt berekend op basis van de dikte van het materiaal en de isolatiewaarde ervan. Een hogere R-waarde betekent dus een betere isolatie.